Svet-Stranek.cz
Levné Ubytování Mariánské Lázně Tři Sekery

ZELENÁ STEZKA ŽELEZNÉ OPONY 6 KM OD MAKOVNY:Ubytování Mariánské Lázně Český les

ZELENÁ STEZKA ŽELEZNÉ OPONY 6 KM OD MAKOVNY

Bývalá železná  opona s obávanými signálkami  téměř 40 let násilně rozdělovala Evropu ...  a neúmyslně přispěla k zachování důležitých ekosystémů a cenných přirozených prostředí ...  (Původní lesní společenstva jedlobučin, podmáčených smrčin, vrchovišť s výskytem borovice blatky ... Českého lesa  se ukazují dnes jedičné v rámci celé ČR )


Zelená stezka železné opony - ICG, 13. dálková evropská trasa od Barentsova po Černé moře, využívá zpevněné cesty po bývalé pohraniční stráži.        


V bývalém hraničním pásmu  u Tří Seker jsou značené stezky se  zajímavýmí výletními místy, (km v závorce jsou vzdálenosti od Makovny) např :

  • Slatina (7km ) Ještě v roce 1945  kouzelná obec, O jejím osudu se můžete u nás dočíst v samostatné  publikaci. Dnes v těchto místech  zve k odpočinku a zamyšlení pěkný altán a k občerstvení poslouží  pramen Janovského. Bývalý mlýn na Hamerském potoce  jen 10 m od hraniční čáry je poslední stavení z bývalé vsi, po kterém zůstaly ještě dost zřetelné pozůstatky. Jedna významná památka se ale přece jen z bývalé vesnice dochovala- válečnýpomníček.
  • Černý pánbůh Podle pověsti to bývalo místo, kam často udeřil blesk - jednou  rozrazil obrovský strom, do  dutiny ve zlomeném stromě lidé  umístili dřevěnou sošku  Boha a rozsochu zakryli šindelem. Po čase soška zčernala. To brali lidé jako určité boží znamení a místo se stalo uctívaným. Dokonce se stalo námětem pro místního básníka Ernsta Konhäusera - báseň  "Beim Schwarzen Herrgott". V okolí jsou stopy po milířích a pálení dřevěného uhlí,  Vrstvy zbylého uhlí dosahují mocnosti někde až 60 centimetrů.
  • býv. důl Dyleň (9 km ) Dobývání uranové rudy bylo ukončeno k 31.8.1991  Krajina je tu  jiná. Když na  zarůstající  kopec vytěžené hlušiny vystoupíme, ukáže se nám krásný výhled na dyleňskou věž. Areál je již hodně porostlý, mezi břízkami se daří kozákům a křemenáčům a ryzcům... ale pozor,vše na vlastní nebezpečí ! Jsou tam místa s nebezpečím propadnutí.(Poskytneme Vám rádi  podrobné informace) 
  • Střed Evropy  (15 km) vyhlášený N. Bonapartem
  • chatka lesáků Mohelno(12 km), dříve tam bývala hraniční rota, podle které vznikla hymna pohraničníků .Stopa strážců hranic je  ještě někde patrná ...
  • tichá zákoutí  v místech s pohnutou historií soužití Čechů a Němců
  • cyklo-turistické přechody (od 6 km) do Hornofalckého lesa    a země 1000 rybníků ... (více v záložce cyklistika, výlety)

K obživě domorodců patřil i sběr borůvek, brusinek, hub...  Znalci této krajiny, tvůrci www.tri-sekery.cz,   dobře ví,  že i dnes si sběrači lesních plodů  přijdou na své. (zdroj www. tri-sekery.cz)

návštěvníků stránky
celkem86 521
tento týden120
dnes18